Sommar 2011

# 22 publicerad i BåtNytt augusti 2011

Jag hoppas ni har haft en bra båtsommar. Det har jag med seglingar i ”Antikrundan” och besök på fyrplatser som Nidingen och Hävringe. Mellan Nidingen och Bua såg vi en stor sälkoloni från min väns RIB-båt. Vi kunde smyga mycket nära. Det var en stark upplevelse.

Båtlivet är så mycket mer än båten i sig och båtens värde. Tänk på det om du ska sälja din båt i år. Värdeminskningen är stor vilket gör en försäljning kostsam men för det pris du betalar har du fått del av något unikt; tillgång till fri vind och fria vatten, skärgård med allemansrätt, djur, natur, bad och havsupplevelser. De upplevelserna kan inte bli för dyra i mina ögon!

Du som ska köpa begagnad båt nu är klart gynnad. Det är din marknad – nu har du chansen att få ta del av det fantastiska båtlivet till en mindre kostnad än för bara några år sedan.

Sommaren 2011 har båtmarknaden utvecklats på ett oväntat sätt. Sverige har lämnat lågkonjunkturen bakom sig och många trodde att det var dags för god försäljning igen. Men icke. Båtmarknaden har gjort en ordentlig kovändning och så gott som alla båtar oavsett storlek, ålder och märke har blivit lite svårsålda med en stor värdeminskning på begagnade båtar som följd.

Hur det komma sig? Jag menar att båtmarknaden till vissa delar har sig själv att skylla. Visst påverkar ökande räntor, svag börs och en oro för ekonomin i stort i södra Europa och USA, men jag tror inte det är hela sanningen. Förutom klassiska bromsklossar som ökande räntor och ekonomisk oro kan jag se en rad andra faktorer som bidrar till att vi fått ett mellanår för båtförsäljningen just nu.

 

Stor import i många år

Båtmarknaden har importerat och sålt allt fler båtar från andra länder med allt rationellare byggmetoder och relativt sett låga nypriser. Detta pressar priset generellt på alla båtar och leder till nästa punkt.

 

Stort utbud av begagnade båtar

Bra pris och stort utbud har lockat in många i båtlivet. En del av dem har helt enkelt tröttnat på båt i allmänhet och vill sälja, andra vill byta upp sig och skaffa nytt igen. Just nu har vi ett enormt utbud av begagnade båtar i alla storlekar och åldersklasser och det driver priserna neråt.

 

Nya båtar dyrare än begagnade

Den som vill köpa en begagnad båt kommer inte göra det om en ny likadan båt, av samma märke och med samma utrustningsnivå, kostar obetydligt mer. På den nya båten har du ju nybåtsgaranti och förmånen att själv välja all utrustning. Detta tillsammans med känslan av att vara först i en båt driver givetvis ner priserna för de begagnade. Det är så det fungerar på en mogen marknad, det var annat förr när efterfrågan var betydligt större än tillgången. Ska marknaden fungera måste en ny båt betinga ett högre pris än en begagnad om du tittar på samma båtmodell med likvärdig utrustning.

 

Utfasning av äldre båtar

Vissa äldre båtar börjar helt enkelt bli hopplöst omoderna och därigenom ordentligt svårsålda, något som ger en extra stor värdeminskning. Till slut går de att sälja men då till kanske hälften av vad de var värda bara för några år sedan.

 

Villfarelse om båtars värdebeständighet

Jag möter fortfarande båtägare som har uppfattningen att deras båt inte ska ha gått ner nämnvärt i värde sedan de köpte den. Blocket är fullt av exempel på annonserade båtar till orealistiska priser vilket gör att det verkliga värdet på båtarna är svårbedömt.

Tyvärr har båtbranschen allt för länge försökt sälja ytterligare några nya båtar genom att upprätthålla en falsk bild om ett högt andrahandsvärde. Ja ibland har de till och med även nu på senare år påstått att båtar ökar i värde. Här är ett citat från ledarsidan i mässtidningen som delades ut till Scandinavian Boat Show, november 2006:  ”Är 700.000kr för en båt mycket? Kanske – kanske inte om du får 900.000kr om tre år”. På sidan 17 i samma tidning under rubriken ”värdebeständig” skrev man bl.a: ”Det är vanligt att en välskött båt till skillnad från en bil, behåller sitt värde då den säljs efter några år”.

Nu har det snart gått fem år sedan dessa överdrifter spreds till besökarna på båtmässan och vi har facit i handen: Sanningen är att så gott som alla båtar haft en värdeminskning under senare år och vissa modeller har tappat ganska mycket. Kanske 15% eller mer redan första året.

Jag mejlade redaktionen för mässtidningen min åsikt redan då men fick ingen kommentar tillbaka tyvärr. Jag undrar vad de säger om den texten i dag!?

I sommar har det nästan dagligen ringt någon till mig som vill försöka förstå vad som sker med deras båts värde. De har den till salu på blocket men ingen ringer på annonsen. Några vill att jag ska ta över försäljningsuppdraget, andra vill bara ha stöd och kanske tröst. Det är tufft när man inser att den egna båten inte alls är värd vad man trodde. Vissa accepterar detta till slut och bjuder ut båten till rätt pris (lägre) så att den blir såld, andra tjurar ihop och fortsätter annonsera med helt fel pris vilket inte är bra för dem själva eller båtmarknaden.

Glöm inte vad jag skrev inledningsvis: Med värdeminskningen får du betala för tillgången till fria vatten och fri vind, allemansrätt och havsupplevelser, teamwork ombord med familj och vänner. Den upplevelsen kan inte bli för dyr. Båtar går ner i värde och det är båtlivet värt!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *