Båtagent Portugal Niklas Forsén

14 december – Tagen av polisen

Som båtmäklare i Båtagent hade jag för något år sedan en segelbåt till försäljning i Nazaré. Den hade legat sjösatt men oanvänd en hel vinter och vid en provkörning visade det sig att bussningen till propelleraxeln var gammal, stel och spröd så när jag satte igång propellern brast den. Det läckte in ganska mycket vatten och det fortsatte även då jag lagt i friläge och stängt av motorn.  Såhär kan vi ju inte lämna båten – då sjunker den. Båtägaren, som befann sig i Stockholm, kontaktades. Han kontaktade i sin tur reparationsvarvet i hamnen. Det här var en fredag och båten bör inte ligga sjösatt över helgen då kan den sjunka, så läget var akut. Efter en del övertalning gick varvet med på ett lyfta båten under eftermiddagen och ställa upp den på land i väntan på en tid för byte av propellerbussning.
Min spekulant åkte och jag fick uppdraget att flytta båten från sin ordinarie plats till upptagningskranen på andra sidan hamnbassängen. Det var då jag blev tagen av polisen!
På kajen vid lyftkranen stod två poliser från Polícia Marítima och väntade. Jag tänkte först att de skulle vara hjälpsamma, att de kanske hört att båten läcker och måste upp på land. Men nej. De var inte alls hjälpsamma utan ifrågasatte mig och mitt agerande:
-Äger du båten? Frågade en av poliserna.
-Nej, jag hjälper en båtägare som befinner sig i Stockholm nu att flytta båten, den läcker in vatten och måste upp på land.
-Har du dokument som visar att du får framföra hans båt? Har du dokument som visar att du är behörig att segla? Har du passet med dig? Frågade den andre polisen.
Jag blev ju tvungen att svara nej på dessa frågor. Stod där i t-shirt och shorts helt utan vare sig legitimation eller andra dokument.
-Jag tycker det är viktigare att vi får upp båten innan den tar in för mycket vatten, försökte jag.
Det skulle jag inte gjort. Att vara lite kaxig mot poliser i Polícia Marítima ger dålig utdelning skulle det visa sig.
Till slut kom båten i alla fall upp på land, den sjönk inte, och reparerades senare med gott resultat. Jag blev däremot inkallad till tvingande möte på polisens kontor på måndag morgon direkt efter helgen. Där blev det en lång byråkratisk process med djupintervju av mig;
-Hur kan du flytta en båt som du inte äger och helt utan att ha med dig dokument, pass, förarbevis och andra handlingar?
Tja, jag hade ju inget bra svar på detta annat än att jag vill vara hjälpsam.
Det hela slutade med att det stämplades olika papper som jag fick skriva under och jag fick böta för min segling genom hamnbassängen. Böterna var ringa, typ 24 Euro, men vilket krångel! Och jag är fortfarande oklar över vilket brott jag blev beivrad för.

#tagenavpolisen #ojulkalendern2023 #tagenavpoliseniportugal #transortsegling

Välkommen till Ojulkalendern 2023. Här får missförstånd, språkförbistringar, byråkrati och ibland ett svårt affärsklimat i Portugal ett ansikte.

Hallberg-Rassy 45 Båtagent Niklas Forsén
Hallberg-Rassy 45 Båtagent Niklas Forsén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *