9 december – Ventilation

Avsaknaden av bra ventilation i bostäderna är irriterande. Jag har sett bostadsmarknaden expandera rejält under mina tio år som husägare i Portugal och 8 nästan åtta år som fastighetsmäklare. Under samma period har bostadsstandarden höjts ordentligt med. Bl.a. har man nästan uteslutande skjutdörrar till terrasser nu i stället för dörrar (som går inåt), balkonger och terrasser har blivit djupare så man får plats med ett matbord och ytterväggarna har bättre isolering i dag jämfört med för tio år sedan. Men ventilationen är fortsatt eftersatt. Bostäderna saknar fortfarande i de flesta fall ett fungerande till/frånluft-system. ”Du får öppna fönstren och vädra ordentligt när solen skiner” som en byggfirmas representant sade till en av våra bostadsköpare.
Boende i ett kustnära klimat där det ofta regnar i långa perioder på hösten borde gjort portugiser till experter på att ventilera ut fukt och dålig lukt kan man tycka. Men, icke.
Intressant notering:
Jag hade två mäklarkollegor på besök i Stockholm och bjöd dem på en drink i vår lägenhet på Kungsholmen i centrala Stockholm. När jag visade dem till/frånluftsystemet med tilluft under fönstren som sedan värms upp av radiatorn, stiger upp till innertaket och ventileras ut via frånlyftsystemet i köket och badrummet blev de imponerade. När jag förklarade att huset byggdes 1935 så kanske de tänkte att portugisiska byggfirmor ligger lite efter… ?

#ventilationiportugal #dåliglukt #fuktigt #ojlkalendern2023

Ojulkalendern 2023. Här får missförstånd, språkförbistringar, byråkrati och ibland ett svårt affärsklimat i Portugal ett ansikte.

Bildtext: Här byggs ett nytt kök 2023 med diskbänk under fönstret. Tyvärr helt utan frånluftsystem – inga ventialtionskanaler över huvud taget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *