19 december – redovisning, skatt och moms

Som företagare är jag van med en fungerande redovisning, främst för egen del som styrning av verksamheten, men givetvis också för momsredovisning och korrekt skatteinbetalning. Med en bra rapport månadsvis är det enklare att se lönsamhet, planera likviditet och vidta åtgärder i tid om så behövs. Vi köper den här tjänsten av ett externt redovisningsföretag och det är stora skillnader i hur det fungerar i Portugal jämfört Sverige. Bland annat det faktum att skattemyndigheten och företagaren inte samarbetar. Det är svårt att få rådgivning från skattemyndigheten och det är mer av en ”katt och råtta lek” än ett konstruktivt samarbete. Det gör också att många företagare kör ”kontantmetoden” utan kvitton i stället för seriös redovisning med säkra momsintäkter för staten.
Det är heller inte lätt att finna en redovisningsbyrå som i första hand rapporterar till dig som driver företaget och sedan gör momsrapporten, skatteunderlaget osv. De verkar helt okunniga och konstigt nog ointresserade av att redovisningen är ett bra instrument för att bedöma lönsamhet och likviditet. Ett hårresande exempel från vår verksamhet var när vi i december för några år sedan (vi har slutet kalenderår som redovisningsperiod) helt plötsligt upptäckte att verksamheten låg på minus efter att varje månad hela året legat på plus. När vi bad om förklaring fick vi veta att de konterat en större utgift nu i december. Det var en faktura som vi betalat under våren men som de valde att inte redovisa då ”eftersom de inte visste hur den skulle konteras”.
Byrån tog alltså in fakturan i bokföringen först i december. Med bara några få veckor kvar av verksamhetsåret resulterade det i ett år med röda siffror. Något som vi hade kunnat undvika om fakturan redovisats i rätt månad. Då hade vi dragit in på andra utgifter senare under året så att verksamheten visat svarta siffror. Nu var vi helt i händerna redovisningsbyrån som inte ville fråga oss om vad det var för kostnad då när fakturan betalades. I stället la man den åt sidan ”tills vidare”. Men när året går till sitt slut och böckerna ska stängas måste den ju in i bokföringen annars blir det en stor oredovisad kostnad. Så, vips hade vi ett underskott!

#baraiportugal #dåligredovisning #ojulkalendern2023 #redovisningiportugal #företagareiportugal

Det här är Ojulkalendern 2023. Här får missförstånd, språkförbistringar, byråkrati och ibland ett svårt affärsklimat i Portugal ett ansikte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *