Torsdag 2 juli. Fram till Mem

Här avslutas den här delen av kanalfärden med en trevlig och oväntad bilresa till Kärrtorp i södra Stockholm och en förvirrad taxichaufför i Mem!

Torsdag morgon 2 juli var stilla och varm. Vi hade hoppats på slussning redan kl 8.00 men det gick inte. Passargerarfartyget Diana skulle komma och hon har förtur. Vid 9-tiden kom hon och det var intressant att se. Båten är byggd så stor som möjligt för att ändå klara av slussarna. Det var mycket trångt och en ström av turister som passerade på bryggan där vi låg och väntade. En tysk dam trampade av misstag på min kamera och kickade min kaffekopp i kanalen! De var inte vana med seglare och att man ibland ställer saker på bryggan invid båten…
Resten av dagen fram till Söderköping och även Mem blev i Dianas kölvatten. I Söderköping lade  Diana till i slussen för att tanka vatten m m varför vi fick vänta i ca två timmar. Perfekt! Nu fick vi se Söderköping som visade sig vara en mycket fin liten stad. Kl 13.00 tuffade vi vidare i Dianas kölvatten och efter en liten sund bromsar hon in vid ett möte av en annan passagerarbåt som visar sig ha gått på grund i kanalen. Som tur var kunde den till slut backa sig loss.
I Mem fann vi en bra brygga med y-bommar där vi kan ligga. Vattnet var 27 grader varmt i ytan så vi passade på att tvätta vattenlinjen genom att simma runt båten med en svamp!
Från Mem går inga bussar eller tåg varför taxi till Söderköping var vårt alternativ. Vi ringde taxi Norrköping då Söderköping inte har någon taxi och där svarar en man på dålig svenska att han inte vet var Mem ligger. Han vill ha en gatuadress för att klara det. Vi frågar på restaurangen men de har ingen gatuadress som han kan slå in i sin gps. Vi förklarar att det handlar om Mem där Göta Kanal går ut i Östersjön. Mannen på Taxi Norrköping är fortsatt oförstående i telefon. Efter att ha frågat personalen hur vi ska göra när taxi inte kan hitta till Mem kliver en trevlig dam fram och frågar vart vi ska; ”Stockholm” klämmer jag ur mig. ”Det ska jag med. Häng med i min bil” svarar hon.
När vi ska kliva in i Kickis bil kommer det till slut en taxi. Efter ca en timma visar det sig att mannen i taxin hade hittat till Mem! Nu vill han ha 300kr i framkörning om vi ska åka med Kicki. Vi vägrar detta då han inte sade sig förstå var vi var och sedan dyker upp en timme senare. Mannen försöker ringa polisen m m. Han har fått mina personuppgifter så vi får se om han stämmer mig nu!?
Dagen slutade med en trevlig bilfärd direkt från båten till Kärrtorps T-banestation. Dock något rökig då Kicki rökt i bilen och dessutom blev så röksugen under körning att det var dags för en Winston på väg in i Södertälje i 28 graders värme.

Perfekt! Tack Kicki Nyman!

K 1
Carlsborg Nedre sluss

K 3
Sydvästen fick agera solhatt
K 4
Freddie långt bakom ryggen och rorkult är ganska krångligt i trånga utrymmen och 28 graders värme.

K 6
Här kommer Diana som vi väntat på
K 9
Det är inga stora marginaler på Kanalen.
K 7
Söderköping

K 8
Diana får knappt plats i slussarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *